Franse bulldog

Voor alle liefhebbers en eigenaren van de Franse bulldog zijn wij bezig om hier een platform te creëren met meer informatie over het ras omdat wij merken dat daar een grote vraag naar is. Via dit platform hopen wij je meer inzichten te geven zodat je een juiste keus kunt maken voor de aanschaf van je Franse bulldog.
In de loop van de tijd zullen diverse onderwerpen worden toegevoegd. Deze zullen worden ondersteund met foto’s en video’s om zo een goed beeld te krijgen.

Op dit platform zullen onder andere de volgende aspecten aan bod komen:

  • Onze visie op kortsnuiten
  • Meest voorkomende ‘rastypische’medische kwalen
  • Broodfok
  • Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een Franse bulldog

Onze visie op kortsnuiten/ Franse bulldogs

Evenementen speciaal voor Franse bulldogs, een ras met veel kwalen, is dat wel verstandig? Het is een kritische vraag die mij regelmatig wordt gesteld en waar ik graag antwoord op geef vanuit mijn eigen visie op brachycefale rassen of in de volksmond ‘kortsnuiten’.

Tot voor kort waren wij, mijn partner en ik, de eigenaren van twee Franse bulldogs en een kruising border collie. Het verschil in gezondheid bij onze honden hebben wij jarenlang, dagelijks ondervonden. Onze kruising border collie (10 jaar) kent geen gezondheidsproblemen. Bij de aanschaf van onze Franse bulldog teef hebben wij wel gelet op de lengte van haar neus maar verder hebben wij ons destijds onvoldoende verdiept in de gezondheidsproblematiek bij Franse bulldogs. Dit heeft dan ook de nodige gevolgen gehad en heeft onze teef in haar leven ‘rastypische’ kwalen gekend. Zo is zij geholpen aan haar neusgaten en heeft zij twee hernia’s gehad. Helaas is zij op 6 jarige leeftijd overleden aan een longontsteking. Onze Franse bulldog reu (9 jaar) heeft gelukkig nog geen ‘rastypische’ kwalen gehad.

Ik beheer meerdere Facebook pagina’s speciaal voor Franse bulldogs waar ik dagelijks veel ellende bij het ras voorbij zien komen. BOS-syndroom, hernia’s, cherry-eyes, kanker en allergie zijn slechts enkele voorbeelden van de kwalen die zeer regelmatig voorbij komen. De oorzaak is in mijn optiek de populariteit van het ras en het beperkte daadwerkelijke gezonde aanbod, met als gevolg verkeerd (brood)fokken. Het ras is niet gezond, dat is een feit. Helaas zijn er toch nog fokkers, eigenaren en liefhebbers die beweren dat het ‘wel mee valt’, het überhaupt niet willen erkennen of de problemen voor lief nemen.

Mijn visie is dat elke hond, ongeacht het ras, recht heeft op een onbeperkt leven en dat uiterlijke kenmerken dus nooit een fysieke beperking op mogen leveren. Ik, als organisator van het grootste Franse bulldog evenement van Nederland, erken de problematiek bij kortsnuiten absoluut en probeer al jaren de leden van mijn pagina’s bewust te maken van deze problematiek, ze te waarschuwen voor de gevaren en een stukje advies te geven in het vinden van de juiste Franse bulldog. Ook is er ruimte voor discussies over hoe het in de toekomst anders kan en moet om er samen voor te zorgen dat het ras kan blijven bestaan.

Naast het doel om mensen samen te brengen met dezelfde voorliefde voor een bepaald ras willen wij tijdens themadag Vive la Frenchie! een stukje educatie bieden aan onze bezoekers. Dit doen wij door het uitnodigen van een dierenarts die ‘gespecialiseerd’ is in kortsnuiten. Dit jaar hopen wij dit aan te vullen met meer uitleg over het aangepaste fokbeleid door de Universiteit van Utrecht in samenwerking met vooruitstrevende fokkers. Ook kiezen wij in onze promotie bewust voor Franse bulldogs met open neusgaten en een langere neus. Hoewel het zeker niet alleen op de korte neus draait is dit al wel een belangrijke aspect bij de BOS-problematiek. Dit evenement is uniek voor Nederland, al dan niet wereldwijd, en kan dus zeker bijdragen aan een gezonder ras mits het doel van het evenement niet alleen ligt op het samenbrengen van liefhebbers van het ras maar óók een stukje educatie.

Als laatste wil ik duidelijk vermelden dat mijn doel niet is om met vingers te wijzen of te veroordelen, integendeel. Ik heb zelf (ook) fouten gemaakt en helaas heb ik door schade en schande geleerd. Het gaat er om wat we doen met de kennis die we nu hebben. Kennis delen is daarbij van groot belang. Ik heb er vertrouwen in dat het ras een toekomst heeft met de juiste instelling van fokkers en liefhebbers waarbij we mogelijk even moeten wennen aan een ander, gezonder, uiterlijk waardoor óók de Franse bulldog een gezond en onbeperkt leven kan leiden. We hopen van harte dat we middels het evenement bij kunnen dragen aan bewustwording en, nog beter, een gezondere Franse bulldog zodat we nog decennia mogen en kunnen genieten van een uniek en fantastisch ras.

Milka Kraima-de Vries, initiatiefnemer en oprichter van Bark in te Park en Petpret